Neden İyonizer Kullanılmalı? Bu soruya cevap vermeden önce aşağıdaki 2 sorunun yanıtını inceleyelim. Sonuç bize üretim alanlarımızda neden iyonizer kullanmamız gerektiğini açıkca verecektir.
- Statik Elektrik Hasarı Nedir?
- Hangi Elektrostatik Önlemler Alınmalıdır?
Statik elektrik, üretim sahasındaki mekanik durmaların, arızalı ürünlerin ve diğer arızaların nedenlerinden biridir.
Yüksek hassasiyete sahip elektronik endüstrisi için elektrostatik hasar da bir dizi etki getirecektir. Bugün elektronik endüstrisindeki elektrostatik hasarın ilgili içeriklerini sizinle paylaşacağım.
Elektrostatik hasar olarak adlandırılan şey, elektrostatik deşarjın (ESD) neden olduğu engellerden biridir, Yarı iletken (IC, FET, yüksek frekanslı cihazlar vb.) bileşenleri çok hassastır ve elektrostatik hasarına karşı daha da hassastır. Başlıca etkiler şunlardır:
Yarı iletken endüstrisi için:
Entegre devreyi tahrip eder, özelliklerini bozar, yumuşak hasara neden olur, sevkiyattan sonra ortaya kötü ürün çıkma olasılığını artırır vb.
Sıvı kristal endüstrisi için:
Sıvı kristallere, transistörlere vb. zarar verir;
Elektronik ekipman endüstrisi için:
Cihaza zarar verebilir, ekipmanın arızalanmasına ve ciddi durumlarda işlemin durmasına neden olabilir vb.;
Peki, elektrostatik hasara ne sebep olur?
1.Operatörler (kişiden cihaza deşarj)
Elektrostatik eller bileşenlerin metal uçlarına dokunur ve bileşenlerin şarj olmasına neden olur.
Cihaz topraklandığında, elektrostatik deşarj tetiklenir ve deşarj akımı devrede dolaşarak elektrostatik hasara neden olur.
2.Cihaz (cihazdan cihaza deşarj)
Statik elektrik taşıyan metal cihaz bir bileşenin ucuna dokunur ve bileşenin şarj olmasına neden olur.
Cihaz topraklandığında, deşarj akımı devrede dolaşarak elektrostatik hasara neden olur.
3.Yarı iletken cihazlar (yüklü bileşenlerin neden olduğu hasar)
Bileşenlerin kendileri elektrostatik yükler taşır ve uçları topraklandığında elektrostatik deşarja neden olur.
Örnek: Statik hasar nedeniyle hat köprüsünü tetikleme.
Genel kablolama malzemeleri için alüminyumun erime noktası 660°C, bakırın ise 1083°C'dir. Elektrostatik deşarj anında, hatta elektriksel ısıtma hasarı meydana gelir ve sıcaklık 3000℃'ye ulaşabilir.
Sıcaklık, hattın erimesi ve köprüde kısa devre veya kopmaya neden olması için bakır veya alüminyumun erime noktasını aşar ve ekipman arızasına yol açar.
Yukarıdaki üç faktöre ek olarak, ürünlerin artan minyatürizasyonu ve inceliği de elektrik alan indüksiyonu ve elektrostatik deşarj indüksiyonu için önemli bir nedendir.
Yukarıdaki statik elektrik hasarına yanıt olarak, alınan genel anti-statik karşı önlem, elektronik parçaların statik voltaj değerinin 100V'dan düşük olmasını sağlamaktır.
Yalıtkanların depoladığı statik elektriği nötrleştirmek için elektrostatik eliminatörler (iyonizer) kullanabilir, yüksek voltajlı korona deşarjının ucuyla havayı çok sayıda pozitif ve negatif iyona iyonize edebilir ve pozitif ve negatif iyonları nesnenin yüzeyine taşımak için hava akışını kullanabilir, böylece elektrostatik nötrleştirme elde edilebilir.
Yaygın elektrostatik eliminatörler (iyonizer) şunlardır: iyon çubuğu, iyon fanı, iyon tabancası vb.
Sonuç olarak üretim alanımızda ana prosesimizin bir parçası olarak yalıtkanlar (yarı mamuller, housing, case, kablo, v.b.) bulunuyor ise ve yukarıda sıraladığımız risk faktörleri mevcut ise, prosesimize uygun bir iyonizer kullanmak bu risklerimizi en aza indirecektir.
İhtiyacınıza uygun iyonizer ürünlerimizi seçmek için İyonizatör kategorimize bakınız.
Cihan Ceylan
Satış ve Pazarlama Direktörü / Fizik Mühendisi
Sales and Marketing Director / Pyhsics Engineer
Yorumlarınız bizim için önemli. Kısa bir vakit ayırıp görüşlerinizi belirterek bizi değerlendirin.